EFORE - Egyenáramú tápegységek felsőfokon

 

A szünetmentes egyenáramú áramellátó berendezéseket az ipar és a távközlés különböző területein használják. Az ipar főleg a 12/24V-ot, a távközlés a 48V-ot, az erőművi segédüzem a 110 és 220V-ot alkalmazza.

 

Az Energia Bázis Kft. által képviselt finn EFORE Oyj cég gyártmányait nagy részben a távközlési piac cégei részére szállítjuk. A távközlési berendezéseket jellemzően 48V-os egyenfeszültséggel (DC), ill. az abból előállított 230V váltófeszültséggel táplálják. A berendezések (telefonközpontok, átvitel-technikai eszközök, rádió-berendezések stb.) szünetmentes tápellátást igényelnek, amit kapcsolóüzemű tápegységekkel, illetve az egyidejűleg a tápsínre kapcsolt akkumulátorokkal lehet megvalósítani. Így áramszünet esetén a fogyasztó a tápfeszültség átkapcsolása nélkül, szünetmentesen üzemel tovább.

 

A hálózat visszatérése után a tápegységek a fogyasztó folyamatos táplálása mellett visszatöltik az akkumulátorokat.

 

Az inverterek a folyamatosan meglévő 48V-os egyenfeszültségből tiszta szinuszos, pontos frekvenciájú, 230V-os váltakozó feszültséget állítanak elő, amelyen szintén észrevehetetlen az akkumulátoros táplálásra történő átkapcsolás. A by-pass áramkörrel ellátott típusok az elektronika meghibásodása esetén átkapcsolják a fogyasztót a tartalék megkerülő (by-pass) ágra.

 

A távközlési, 48V-os, egyenáramú tápegységek, töltő rendszerek moduláris felépítésűek. Ez azt jelenti, hogy a kívánt teljesítményt több, kisebb teljesítményű modul párhuzamos összekapcsolásával állítják elő. A modulok feszültsége egyenlő, amit pontos szabályozással lehet elérni, a kimeneti áram pedig egyenletesen oszlik meg a modulok között. Az egységek üzem közben cserélhetők, a rendszer redundáns, azaz a szükségesnél mindig eggyel több modult alkalmaznak a fokozott üzembiztonság miatt.

 

A tápegységek lehetnek természetes, vagy kényszerhűtésűek. A természetes légáramlással történő hűtésnél a kis levegőáramlási sebesség miatt nagyobb felületű hűtőbordákra van szükség. A kényszerhűtésnél mozgó alkatrészeket, ventillátorokat alkalmaznak, viszont jóval kisebb méretek érhetők el.

 

Az EFORE Oyj finnországi alapítású cég, amely jelentős helyet foglal el Európában a tápegység-gyártás területén. Központja Helsinki mellett Espoo-ban van, gyáruk Finnország északi részén Saarijarvi-ban, Észtországban és Kínában működik. Kereskedelmi irodát ill. képviseletet működtetnek Texasban, Svédországban és Angliában. 25%-os részesedésük van egy németországi inverter fejlesztő- és gyártó vállalatban. Az EFORE legjelentősebb üzleti partnere a NOKIA.

 

Az EFORE termékpalettáján többféle egyenáramú töltő rendszer, tápegység-modul, és az ezekre épülő számtalan tápegység-variáció megtalálható.